Zaczęło się od cudu: królewna, która wrzuciła swój pierścień do szybu kopalni na Węgrzech, odnalazła go w pierwszej bryle soli wydobytej w Wieliczce – tak legenda tłumaczy pojawienie się „białego złota” w naszym regionie… A jak trafiło ono do gastronomii, stając się najbardziej popularną przyprawą na świecie? Odpowiedzi szukajcie 9 czerwca podczas Święta Soli w Muzeum Żup Krakowskich: na dziedzińcu Zamku Żupnego oraz w ogrodzie żupnym. Tematem tegorocznego wydarzenia będzie „Sól w kuchni” – nie zabraknie więc okazji do zapoznania się z właściwościami chlorku sodu i jego zastosowaniem w lokalnej kuchni żupnej. Dla uczestników muzealnej imprezy plenerowej przygotowano liczne (nie tylko kulinarne) atrakcje: wystawę solniczek, pokazy rzemiosł czy zajęcia edukacyjne. Usłyszymy też koncerty Reprezentacyjnej Orkiestry Dętej Kopalni Soli Wieliczka i zespołu Słowiany, a w magicznym pokazie zaprezentuje się iluzjonista Michał Kulik. (Anna Mazur)