Jadalny Kraków Talks. Od słowa do stołu

Wykłady, spacery i warsztaty artystyczne

Moje wydarzenia

Dodaj ulubione wydarzenia do sekcji moje wydarzenia, aby zawsze mieć je pod ręką.

Ruszamy z cyklem rozmów eksperckich w ramach projektu Jadalny Kraków!
Wspólnie z Krakowskim Biurem Festiwalowym zapraszamy na „Jadalny Kraków Talks. Od słowa do stołu”. Z zaproszonymi ekspertami będziemy rozmawiać o pomysłach, wyzwaniach i sposobach realizacji jadalnego miasta.
 
Nie zabraknie rozmów o relacjach właśnie oraz ich wpływie na nasze odżywianie i zdrowie. Porozmawiamy o tym jak wprowadzać do dziecięcej diety warzywa by nie były niemiłym dodatkiem a upragnionym smakołykiem. Podpytamy również Master Chef’a, o to jak uzyskać swobodę w kuchni wykorzystując skutecznie zasoby lodówki i ograniczając ilość odpadów. Tematyka marnowania żywności pojawi się również w innej odsłonie, jest to bowiem sprawa najwyższej wagi dotycząca wielu podmiotów od gastronomii, szkół i przedszkoli po nasze domowe gospodarstwa. Nie mniej istotną kwestią jest wykorzystywanie lokalnych zasobów i skracanie łańcuchów dostaw, w czym może pomóc tworzenie kooperatyw żywnościowych.
 
1. Wspólny stół i relacje
20 kwietnia 2024 r. godz. 18.00–20.00
Pałac Potockich, Rynek Główny 20
 
Pierwsze spotkanie z cyklu spotkań „Jadalny Kraków TALKS” dotykać będzie bardzo blisko tematów związanych ze „wspólnym stołem” i „relacjami”. Spotkania wokół wspólnego stołu budzą nieodmiennie wiele emocji. Szczęśliwi Ci którzy doświadczają tych dobrych, budujących i wspierających. Częściej jednak zdarza się, że wspólny stół jest miejscem, które dzieli i do którego zasiadamy niechętnie albo wcale. Co zrobić aby to zmienić? Jak porozumieć się w zgodzie i wzajemnym szacunku? Czy nasze emocje i relacje wpływają na to jak się odżywiamy? A może to co i jak jemy poddawane jest także ocenie? Jak spotkać się prawdziwie przy wspólnym stole i uczynić go miejscem wsparcia, zdrowia i pięknych relacji o tym będzie ta rozmowa.
Naszymi rozmówczyniami będą:
Małgorzata Majewska – językoznawczyni, specjalistka od komunikacji werbalnej i niewerbalnej, łącząca z niezwykłą wprawą wiedzę psychologiczną ze znajomością języka. To połączenie pozwala nam dostrzec co kryje się za naszymi słowami. Od kilkunastu lat uczy zarówno studentów jak i przedstawicieli różnych środowisk skutecznej komunikacji, opartej na zrozumieniu i szacunku. Jej unikalne spojrzenie otwiera przestrzeń dla uważności i dialogu.
Katarzyna Błażejewska-Sthur - mama, dietetyk kliniczny i psychodietetyk. Wyznaje zasadę, że jedzenie powinno być źródłem zdrowia i przyjemności. Chętnie gotuje i z radością eksperymentuje, najczęściej korzystając z lokalnych i sezonowych produktów. Uwielbia dietetyczne rozmowy i spotkania o tematyce zdrowotnej. Z zainteresowaniem śledzi najnowsze doniesienia naukowe, którymi dzieli się ze swoimi fanami na blogu i Instagramie. Współzałożycielka fundacji „Kobiety bez diety” dającej wsparcie kobietom w każdym wieku w drodze do samoakceptacji i rozwoju.
 
2. Kooperatywy zmieniają Twój świat
23 kwietnia 2024 r. godz. 17.30–19.00
Apteka Designu, ul. Mikołaja Kopernika 19A
Spotkanie w wersji stacjonarnej oraz on line.
Na obie formy obowiązują zapisy: https://krakowwzieleni.pl/wydarzenia/
 
Ciężko Ci znaleźć polskie ziemniaki lub cebulę? Nie wiesz kto i jak produkuje Twoje jedzenie? Chcesz wspierać ekologicznych rolników? Spotkanie będzie idealną okazją, by właśnie o tym rozmawiać. Dowiecie się jak kupować dobre jedzenie prosto od rolnika i rolniczki, jak budować dobre relacje między miastem a wsią, czym są w ogóle kooperatywy spożywcze i jak działają w Polsce. O tym wszystkim opowiedzą przedstawiciele kooperatywy spożywczej Dobrze, która od ponad 10 lat zrzesza sklepy ze zdrową, lokalną i sezonową żywnością w Warszawie.
Naszymi rozmówczyniami będą:
Marta Sykut - jestem w Kooperatywie Dobrze od początku, chociaż z kilkuletnią przerwą, podczas której poznawałam od środka różne aspekty aspekty produkcji i dystrybucji żywności, od organicznej piekarni z własnym młynem, po bar oferujący wyłącznie lokalne piwa kraftowe. Robię to, bo skracanie łańcucha dostaw żywności wpływa korzystnie na klimat na Ziemi i w naszych społecznościach.
Kaśka Maciąg – Kooperatywa Dobrze, do Kooperatywy dołączyłam ponad 10 lat temu, szybkim marszobiegiem ze spółdzielczego ogródka tworzonego z grupą znajomych. Trafiłam z pobudek czysto hedonistycznych, poszukując prawdziwego, pełnego smaku jedzenia, które znałam z wakacji spędzanych w małym gospodarstwie babci, w nadwiślańskiej wsi pod Kozienicami. Od tamtego momentu w Koopie przeszłam większość możliwych zadań i funkcji, angażując się w przeróżne projekty i napawając jej zmiennością i różnorodnością. Do gotowania i wspólnego jedzenia mam stosunek - pewnie niezdrowo 
				<div class=

Udostępnij

Więcej

Kraków Travel
Kids in Kraków
Zamknij Nasz strona korzysta z plików cookies w celach statystycznych, marketingowych i promocyjnych. Możesz wyłączyć tą opcję w ustawieniach prywatności swojej przeglądarki.
<