Smaki zapustów
Czas karnawału zwany był w dawnej Polsce zapustami – i miał swoje odniesienie zarówno do bogatszych niż w adwencie i poście smaków, jak i do całej różnorodności lokalnych obyczajów. Trudno się zatem dziwić, że organizatorzy rodzinnego wydarzenia kulinarnego odbywającego się w końcówce karnawału w Krakowie chcą sięgnąć do tych tradycji: Pierwsza edycja Krakowskich Zapustów (11 lutego, Stara Zajezdnia) to okazja nie tylko do wspólnego zakosztowania ostatkowych słodkości, ale i do smakowitych opowieści o kulinarnym obliczu miasta. W ostatnią karnawałową niedzielę 2018 roku przybyli na Kazimierz krakowianie będą mogli zatem wziąć udział w wielkim wspólnym smażeniu chrustu, ale też posłuchać o historii krakowskich kawiarni i cukierni. W końcu pierwszą kawiarnię w Wiedniu założył nasz rodak Jerzy Kulczycki, a krakowskie lokale już dwieście lat temu słynęły w Europie z wybornej kawy. I o ile do dziś zamiłowanie do napoju z aromatycznych ziaren dzielimy z wiedeńczykami, o tyle tradycję najlepszych krakowskich cukierni zawdzięczamy… Szwajcarom! To właśnie w ich lokalach można było zakosztować zarówno wykwintnych słodkości, jak i niezwykle popularnych likierów.
Opowieści o czasach dawnych i bliskich snuć będą tak wytrawni znawcy, jak Krzysztof Jakubowski, historyk i miłośnik dawnego Krakowa, czy Ewa Wachowicz, popularyzatorka dobrej kuchni i restauratorka. Słynny szef Adam Chrząstowski przygotuje przekąski inspirowane dawnymi „handelkami śniadaniowymi”, zaś Krakowski Makaroniarz, czyli Bartek Kieżun, opowie o karnawałowych kulinarnych obyczajach w różnych częściach Europy. Natomiast w tajniki parzenia kawy wprowadzi nas Ika Graboń.
Zapisy na pokazy, spotkania i przygotowywanie chrustu na evenea.pl.
(Grzegorz Słącz, redaktor naczelny miesięcznika „Karnet”)