Najedzeni Fest! Etnicznie

Targi i kiermasze

Moje wydarzenia

Dodaj ulubione wydarzenia do sekcji moje wydarzenia, aby zawsze mieć je pod ręką.

  • niedziela, 22 października 2017, 11:00-18:00

W niedzielę 22 października po raz kolejny dawne sale bankietowe Hotelu Forum zamienią się w najbardziej różnorodną restaurację w Krakowie. W roli gospodarzy wystąpią krakowskie lokale, mali producenci, sklepy z dobrym jedzeniem, piekarnie, inicjatywy kulinarne. Tak zapowiada się czwarta w tym roku duża edycja festiwalu kulinarnego Najedzeni Fest! Tym razem pod hasłem: Etnicznie!

Na pytanie „co zjeść" odpowiedzieć sobie będzie trudno, bo wybór na festiwalowych stoiskach jest spory: udział zapowiedziało blisko 70 wystawców, którzy przygotują dania z różnych zakątków świata.

Tradycyjnie już mocno reprezentowana będzie kuchnia azjatycka. W Kanton Dim Sum House zasmakujecie aromatycznego Pho, zupy idealnej na zbliżającą się szarugę. Sushiro i Yume Onigiri podadzą wyśmienite sushi, do Korei zabierze nas Oriental Spoon, gdzie zjecie tradycyjne bibimbapy, oraz Mandu, które przygotuje świetne pierożki na parze – tych ostatnich będzie można spróbować też na stoisku Baozi. Przeglądu kuchni różnych azjatyckich krajów szukajcie na stoisku Hurry Curry.

Fast food w wersji slow znajdziecie w Luki Food Truck. W foodtruckach będzie można też spróbować świetnych roti (Green Win), koft i souvlaków (Grill Mobil), churritos i tajskich lodów (Rolling Sweets), czy placków ziemniaczanych (Ziemniaczarnia).

Prawdziwie slowfoodowe polskie dania poda Gęś w dymie, od kilku edycji jedna z najjaśniejszych gwiazd festiwalu. Kolejną gwiazdą będzie z pewnością Euskadi, restauracja serwująca baskijskie przekąski. Szczęśliwe będą osoby kochające słodycze. Pod jednym dachem znajdziecie tu, świetne czekolady, francuskie i amerykańskie desery i wegańskie przysmaki.

Koneserzy sera powinni odwiedzić co najmniej dwa stoiska: na jednym spróbować będzie można serów ze słonecznej Italii, na drugim zrobić zakupy i wyposażyć lodówkę w kilka rodzajów holenderskich serów. Oprócz tego do domu zabierzecie oliwki, tłoczone soki, produkty z Portugalii, oliwy, oleje, hummus, wędliny, miody, przetwory i wina.

Winiarską bohaterką tej edycji będzie Gruzja – w dawnych kuchniach hotelu Forum będzie można spróbować win od kilku dystrybutorów przekąszając przy tym tradycyjne gruzińskie dania. Miłośnicy chmielu będą mogli wybierać pomiędzy propozycjami kilku browarów rzemieślniczych z Małopolski, a ci, którzy lubią cydry, z pewnością odwiedzą stoisko z cydrami Smykan.

Udostępnij

Więcej

Położenie na mapie

Kraków Travel
Kids in Kraków
Zamknij Nasz strona korzysta z plików cookies w celach statystycznych, marketingowych i promocyjnych. Możesz wyłączyć tą opcję w ustawieniach prywatności swojej przeglądarki.
<