Karnawał to czas wyjątkowych smakołyków kosztowanych w najlepszym towarzystwie, a ponieważ w tym roku „ostatki ostatków” przypadają dopiero w marcu, wciąż mamy szansę, by zaspokoić rozbudzone przez wiosenną już niemal aurę apetyty. W niedzielę 3 marca od godziny 11.00 w Starej Zajezdni w Krakowie zagoszczą Krakowskie Zapusty – idealna okazja do spotkania, wspólnej zabawy i jedzenia, a także poznania karnawałowych tradycji, tajników kuchni i sekretów dobrej kawy. Nie dziwią zatem ujęte w programie warsztaty kulinarne i baristyczne, pokazy gotowania i rozmowy z takimi ekspertami, jak szef kuchni Adam Chrząstowski, blogerka Sylwia Ładyga czy dziennikarz i smakosz Robert Makłowicz; całość zaś przebiegać będzie w aromatach wspólnie smażonego chrustu. Odbywające się już po raz drugi Krakowskie Zapusty to inicjatywa Miasta Krakowa, Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej roku 2019. Organizatorzy nie zapominają o dzieciach: w specjalnej strefie czekają na nie liczne dodatkowe atrakcje, od malowania buziek po warsztaty rękodzielnicze. Będzie smacznie, wesoło i tłumnie – wstęp na wydarzenie jest wolny!
(Grzegorz Słącz, redaktor naczelny miesięcznika „Karnet”)
Program:
- Podczas całego wydarzenia odbywać się będą warsztaty smażenia chrustu
- Gifbudka
- Stoiska lokalnych wystawców z możliwością zakupu produktów regionalnych
- Warsztaty baristyczne przygotowania ulubionej kawy – antresola
- Strefa dzieci – gry i zabawy prowadzone przez animatorów
11.00-11.15 Otwarcie wydarzenia
Robert Makłowicz, Adam Chrząstowski, Sylwia Ładyga, Ania Wojtkowiak
11.15-12.00 I pokaz gotowania
Danie: Pączki nadziewane konfiturą z róży
Adam Chrząstowski, Ania Wojtkowiak
12.00-12.30 Warsztaty gotowania dla dzieci – babeczki pączkowe
Sylwia Ładyga, Ania Wojtkowiak
12.30-12.40 Warsztaty baristyczne dla publiczności
Barista, Ania Wojtkowiak
12.40-13.00 Warsztaty gotowania dla dorosłych – chrust po grecku
Sylwia Ładyga, Ania Wojtkowiak
13.00-13.20 Rozmowa z wystawcami
Ania Wojtkowiak, Adam Chrząstowski, Robert Makłowicz
13.20-14.00 Rozmowa z Robertem Makłowiczem
Opowieść o tradycjach zapustowych
Robert Makłowicz, Adam Chrząstowski, Ania Wojtkowiak
14.00-15.00 II pokaz gotowania
Danie: Pączki nadziewane pastą z gęsiej wątróbki
Adam Chrząstowski, Ania Wojtkowiak
15.00-15.45 Warsztaty kulinarne dla dzieci – oponki serowe
Sylwia Ładyga, Ania Wojtkowiak
15.45-16.45 III pokaz gotowania
Danie: Pączki nadziewane wędzoną słoniną i pikantną czekoladą
Adam Chrząstowski, Ania Wojtkowiak
16.45-17.00 Rozmowa z wystawcami przy stanowiskach
Ania Wojtkowiak
17.00-17.30 Warsztaty kulinarne dla dorosłych – pączki pieczone
Sylwia Ładyga