„Chef Flynn - najmłodszy kucharz świata” – pokazy filmu @KPB

Pokazy filmowe

Moje wydarzenia

Dodaj ulubione wydarzenia do sekcji moje wydarzenia, aby zawsze mieć je pod ręką.

Specjalne pokazy dokumentu „Chef Flynn - najmłodszy kucharz świata”, opowiadającego o utalentowanym nastolatku, który stał się sensacją wśród nowojorskich szefów kuchni. Jako dziesięciolatek otworzył we własnym domu klub kolacyjny, któremu menu mógł pozazdrościć niejeden lokal z ambicjami. Jako trzynastolatek odbywał praktyki w znanych restauracjach, m.in. Eleven Madison Park i Alinea. Piętnastoletni genialny kucharz znalazł się na okładce The New York Timesa. Jako dziewiętnastolatek otworzył własną restaurację Gem w Nowym Jorku. Jego specjalność, Beet Wellington (zawinięty w dodatki i ciasto francuskie burak; wariacja na temat słynnego Wellingtona z wołowiną), znana jest smakoszom na całym świecie. Tak - w wielkim skrócie - przedstawia się kariera Flynna McGarry’ego, bohatera dokumentu Camerona Yatesa Chef Flynn - najmłodszy kucharz świata. Byłaby to zapewne klasyczna opowieść o spełnionym - nie bez wysiłku! - amerykańskim śnie, gdyby nie intrygująca postać matki Chefa Flynna, Meg, która udostępniła twórcom przebogate domowe archiwa (sama jest reżyserką i filmowała syna od jego narodzin), i która towarzyszy Flynnowi na ekranie, niczym jego cień.
To dzięki niej wciągający film Yatesa zyskuje posmak trzymającego w napięciu psychologicznego thrillera, każącego nam zastanawiać się, kto tu naprawdę reżyseruje. Chef Flynn serwuje więc bardzo urozmaicone menu, które zaspokoi apetyty pasjonatów gotowania, poszukujących swojego miejsca młodych ludzi, a także ich nauczycieli i rodziców.

O FILMIE:
CHEF FLYNN - NAJMŁODSZY KUCHARZ ŚWIATA
| Chef Flynn
reż. Cameron Yates, USA 2018, 82'
Bohaterem fascynującego dokumentu Camerona Yatesa jest tytułowy Chef Flynn, czyli Flynn McGarry- cudowne dziecko amerykańskich kulinariów; nastolatek, który zdobył szturmem ekstremalnie wymagający świat nowojorskich restauracji. Wspierała go w tym bohaterka drugiego planu, czyli matka, której postać kieruje opowieść o spełnionym amerykańskim śnie w stronę psychologicznego thrillera. Jest to więc w równym stopniu rzecz o samorodnym talencie i pasji, jak i o rodzicielstwie i skomplikowanych rodzinnych relacjach. Całość zaś doskonale przyprawiają wątki dotyczące edukacji (Jak rozwijałyby się dzieci, gdyby pozwolić im robić to, co naprawdę je interesuje?), niesłychanie konkurencyjnego biznesu restauracyjnego (błyskawiczny sukces młodego kucharza jest nie w smak wielu szefom), czy mediów, które z równą łatwością namaszczają, co strącają swoje gwiazdy.

udostępnij

więcej

Zamknij Nasz strona korzysta z plików cookies w celach statystycznych, marketingowych i promocyjnych. Możesz wyłączyć tą opcję w ustawieniach prywatności swojej przeglądarki.