Tradycyjne Święto Rękawki 2018

Widowiska plenerowe i happeningi

Moje wydarzenia

Dodaj ulubione wydarzenia do sekcji moje wydarzenia, aby zawsze mieć je pod ręką.

  • wtorek, 3 kwietnia 2018, 11:30-18:00

Ponad 1000-letnia tradycja, zastęp dzielnych wojów i zaradnych białek, starcie dwóch wielkich armii – już 3 kwietnia zagoszczą na Kopcu Krakusa. Podczas Tradycyjne Święta Rękawki poza rekonstrukcjami wydarzeń i zwyczajów średniowiecznych nie zabraknie również odwołań do mitologii – motywem przewodnim będą bowiem „Słowiańskie zaświaty“.

W dawne czasy możemy się przenieść dzięki Centrum Kultury Podgórza i drużynie Wojów Wiślańskich KRAK, którzy w 2001 roku postanowili powrócić do historycznych korzeni święta. Od tamtej pory, co roku – we wtorek po Wielkanocy – pod Kopcem Krakusa można zobaczyć, jak wyglądało życie we wczesnośredniowiecznych osadach, potyczki zbrojne wojów oraz tradycyjne obrzędy odprawiane z okazji nadejścia wiosny.

W tym roku bliżej poznamy słowiańską mitologię i wierzenia związane z pochówkiem zmarłych. Po bitwie Wiślan, którzy zmierzą się z najeźdźcami zobaczmy, jak Weles – srogi pan podziemi – odprowadzi dusze poległych wojów do Nawii, krainy zmarłych. Będzie też można zobaczyć rekonstrukcję charakterystycznego dla wieków średnich pochówku antywampirycznego. Pasjonatów historii zainteresuje z pewnością nietuzinkowa wystawa przygotowana przez Muzeum Archeologiczne „O kopcu Kraka w tradycji i badaniach”. Chętni będą również mogli przyłączyć się do sypania symbolicznego kopca-mogiły. (bf)

Program:

godz. 11.30 Wejście wojów na Kopiec Krakusa (30 min)
godz. 12.00 Obrzęd rozpalenia ognia na Kopcu Krakusa (20 min)
godz. 12.30 Bieg wojów w pełnym uzbrojeniu dookoła Kopca (20 min)
godz. 13.00 Przedstawienie drużyn (30 min)
godz. 13.40 „Legenda o Czarnej Księżniczce ze Wzgórza Lasoty” – inscenizacja (20 min)
godz. 14.00 Koncert muzyki średniowiecznej cz. I (30 min)
godz. 14.45 Wróżba pomyślności dla grodu Kraka (15 min)
godz. 15.00 Siuda Baba – inscenizacja (15 min)
godz. 15.20 Dziewczęcy Korowód Wiosenny i obrzęd z Marzanną (20 min)
godz. 16.00 Bitwa wojów – starcie dwóch armii: Wiślanie kontra najeźdźcy (30 min)
godz. 16.30 (bezpośrednio po bitwie) „Weles odprowadza poległych wojów do Nawii” – inscenizacja (15 min)
godz. 17.00 Pochówek antywampiryczny – inscenizacja (20 min)
godz. 17.30 Koncert muzyki średniowiecznej cz. II (30 min)

Dodatkowo, przez cały czas trwania imprezy:
- Osada słowiańska
- Nawia – kraina zmarłych z mitologicznymi stworzeniami
- Świątynia przedchrześcijańska (Kącina – chram słowiański)
- Jarmark historyczny
- Stanowiska rzemieślnicze
- Symboliczne sypanie kopca-mogiły
- Wystawa „O kopcu Kraka w tradycji i badaniach” przygotowana przez Muzeum Archeologiczne w Krakowie

udostępnij

więcej

Zamknij Nasz strona korzysta z plików cookies w celach statystycznych, marketingowych i promocyjnych. Możesz wyłączyć tą opcję w ustawieniach prywatności swojej przeglądarki.