Spotkanie z autorami książki o kuchni, ale i o stylu życia. Slow life o smaku hamburgera. Smacznego! Gośćmi będą Darek Miszczyk i Grzegorz Kubarek ze Streat Slow Food oraz Paweł Łukasik i Grzegorz Targosz, autorzy bloga Gotowanie z pasją. Spotkanie poprowadzi Maja Dutkiewicz, dziennikarska radiowa i smakosz.
"BurgerDream" - czyli książka marzenie dla każdego miłośnika prawdziwych hamburgerów w rytmie slow.
Hamburger nie tylko wszedł na stałe do kulinarnej historii, ale stał się także ikoną popkultury. Pojawiał się w wielu filmach, wystarczy wspomnieć kultowy już dzisiaj „Pulp Fiction” i słynny dialog z tego filmu o ćwierćfunciaku z serem. Śpiewano też o nim piosenki ale czy zdajemy sobie jednak sprawę z tego, jak hamburger powstał, dlaczego nosi taką a nie inną nazwę, czy naprawdę jego kolebką jest Ameryka, gdzie jest wręcz ikoną amerykańskiego stylu życia? Na te i inne pytania odpowiada właśnie ta książka.
„BurgerDream” to książka przygotowana przez „Streat Slow Food” (Darek Miszczyk i Grzegorz Kubarek) czyli pierwszy w Krakowie food truck nawiązujący do amerykańskiej tradycji mobilnych kuchni, serwujących hamburgery najwyższej jakości oraz blog kulinarny „Gotowanie z Pasją” (Paweł Łukasik i Grzegorz Targosz), którzy na swoim koncie ma już książki „KipiKasza”, „RetroWarzywa” i „Dynia, ogórek, kabaczek i sznurek”.
Dzielimy się w niej wszystkimi sekretami, które były zdobywane przez lata przez samych specjalistów od tego czyli „Streat Slow Food”. Od kliku lat wzrasta zainteresowanie hamburgerami w zdrowym i profesjonalnym wydaniu, co widać na przykładzie powstających nowych burgerowni w wydaniu „slow”, które nie tylko są miejscami, gdzie można zjeść dobrego burgera, ale też stają się modnymi punktami spotkań z przyjaciółmi. Burgerownie w nowym wydaniu oferują produkt najwyższej jakości, starannie i ręcznie przygotowywane mięso, z różnymi rodzajami naturalnego pieczywa, obszernym wyborem domowych sosów i pełną gamą wyłącznie zdrowych dodatków z najwyższej półki. Dobry burger kojarzony jest z „ulicznym jedzeniem”, ale jego popularność spowodowała , że często pojawia się w menu restauracyjnym. Przygotowaliśmy w związku z tym książkę, której nam samym brakowało na polskim rynku.
Sama książka zabiera przepisy na aż 71 rodzajów burgerów, 56 dodatków do burgerów oraz 13 przepisów na bułki więc jest sporą dawką wiedzy. Zresztą część z prezentowanych burgerów można na co dzień skosztować właśnie w foodtruck-ach "Streat Slow Food". W związku z tym, zapraszamy w podróż od A do Z, począwszy od odrobiny historii, przez podstawy wiedzy o przygotowaniu odpowiedniego mięsa, zasady pieczenia własnych bułek, przygotowywania całej gamy ciekawych sosów, a kończąc na podaniu pysznego burgera. Wszystkim burgeromaniakom ale też każdemu miłośnikowi gotowania życzymy miłej lektury i wierzymy, że spędzony z nią czas będzie smaczny, stanowiąc jednocześnie niezwykłą kulinarną przygodę.