To impreza dla tych, którzy cenią smak i tradycję. Bo zgodnie z wieloletnią tradycją – jak to w Krakowie – Stowarzyszenie Małopolska Izba Produktów Regionalnych, Tradycyjnych i Ekologicznych wraz z Urzędem Miasta Krakowa, Krakowskim Biurem Festiwalowym i Krakowskim Cechem Piekarzy zapraszają na krakowski Kazimierz na najsmaczniejszą imrezę wiosny: XIV Święto Chleba.
Na placu Wolnica miłośnicy kulinarnej tradycji, chleba i tego, co do chleba, ze znamienitymi przewodnikami w osobach redaktorów Mieczysława Czumy i Leszka Mazana wyruszą w kulinarną podróż. W tych dniach plac Wolnica opanują piekarze i producenci regionalnych, tradycyjnych i lokalnych produktów, prezentując to, co najlepsze i najsmakowitsze. Gościem specjalnym Święta będą Chleb Prądnicki i Krakowski Obwarzanek, dwa produkty ze stolicy Małopolski, zarejestrowane w Unii Europejskiej jako Chronione Oznaczenia Geograficzne.
A dla dzieci tajemnice chleba przy chlebowym piecu odkryje Mistrz Piekarski Antoni Madej.
Tegoroczne Święto, opatrzone hasłem Chleb i wino, dedykowane jest Kazimierzowi Czekajowi, piekarzowi i jednego ze współpomysłodawców i organizatorów Święta Chleba, który już z niebieskiej dziedziny będzie oglądał to, co 14 lat temu rozpoczął i przez wiele lat wspierał.
Wagę Święta podkreślają Jacek Krupa - Marszałek Województwa Małopolskiego i Prezydent Miasta Krakowa - Profesor Jacek Majchrowski, którzy są honorowymi patronami tego wydarzenia.